Recencia: Kiera Cass - Selekcia

Originálny názov: The Selection
Autor: Kiera Cass
Séria: Selekcia
Diel: prvý
Slovenské vydanie: 2014, CooBoo
Počet strán: 312
Zvyknite si na to, že svet už nie je taký, ako ho poznáme. Existujú kasty, králi a o princa sa bije tridsaťpäť dievčat. Ktorá z nich nakoniec zvíťazí?
V budúcnosti, keď svetom otriasla ďalšia vojna už svet nie je taký ako ho poznáme. Spojené štáty nahradila Ileja, ktorej vládne kráľovská rodina a jej obyvatelia sú rozdelení na kasty. Čím nižšia kasta, tým horšie podmienky na život. America Singer patrí do piatej kasty. Aj keď k nej život nie je vôbec priateľský má toho viac, než si vôbec dokáže predstaviť – milujúcu osobu, milujúceho priateľa. Náhle však prichádza vyslobodenie, ktoré by Americe a jej rodine mohlo priniesť lepší život – Selekcia. A s ňou i úplná zmena jej života. Tridsaťpäť dievčat z celej krajiny bude vybraných aby sa uchádzalo o jediného syna kráľovskej rodiny. Predtým však musí opustiť svoj domov a svoju pravú lásku.
 Prostredie knihy vybudované na zničených Spojených štátoch, kde dokázala vyrásť celkom nová krajina a hierarchia tvorená kastami ma až magneticky priťahovala. Autorka sa perfektne pohrala s rôznym zameraním kást, či už ide o učiteľov, umelcov alebo sluhov.
America Singer je vykreslená ako veľmi obetavé a bojovné dievča, ktoré je ochotné obetovať pre svojich blízkych i vlastné šťastie. Takúto charakteristiku nestráca ani počas celého prvého dielu, vďaka čomu sa dokáže vymotať zo zlých situácii či priniesť horúce chvíle pre seba i ostatných. A práve vďaka nej sa príbeh stáva oveľa viac zaujímavejším. Ako sa v knihe neraz spomína, America sa po celý čas snaží byť sama sebou, snaží sa byť obyčajnou a zahojiť si svoje zlomené srdce, vďaka čomu sa vymyká z tridsať päťky, ktorej hlavným cieľom je uloviť princa.
Druhá hlavná postava, princ Maxon je zas vykreslený ako pravý panovník, i keď aj on má svoju slabú stránku a ňou sú – na veľké prekvapenie – ženy! Samozrejme, kto by sa mu čudoval. Doteraz nevytiahol päty z paláca takže sa nemal príliš do koho zamilovať. Ale Maxon udatne bojuje a ku podivu s malou pomocou vie, ako má upokojiť i plačúce dievča.
A aby toho nebolo málo, máme tu aj protivníka pre Maxona, ktorý s hlavnými postavami tvorí milostný trojuholník. (A 35 dievčat, ktoré s Maxonom tvoria tridsaťšesť uholník?)
Autorka k príbehu zvolila pomerne uvoľnený štýl písania, ktorý pomôže čitateľovi rýchlo sa vžiť do hlavných postáv. Zároveň príbeh postupuje plynule bez zbytočných opisov i keď aj tie sú v knihe zastúpené. Čo sa týka slovenského prekladu, všimla som si niekoľko rušivých elementov v podobe (do očí bijúcich) chýb – dvakrát napísaná veta, chýbajúce/na nesprávnom mieste zasadené úvodzovky, zlé skloňovanie... Určite by sa toho našlo ešte oveľa viac, no tieto mi utkveli najviac v pamäti. Nedali sa prehliadnuť a len kvôli nim som sa musela pozastaviť nad čítaním a krútiť hlavou, ako si niečo také nemohli nevšimnúť, pričom s pribúdaním strán sa závažnejšie chyby len kopia! Aj napriek tomu – s menším sebazaprením – môžem povedať, že preklad je čitateľný.
Čo sa týka mojich dojmov, mám rada romantiku, ale oveľa viac akčnosť. Po prvých stranách Selekcie som očakávala, že ma to nebude príliš baviť – samá romantika! Ale keď som sa do toho viac zažrala, nemohla som sa odpútať od čítania. Hlavné postavy sú úžasné, niektoré chcete prizabiť, s inými zas prežívate ich útrapy i radosti. A po prečítaní sa nemôžete dočkať, až sa začítate do pokračovania.

Stanka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára